expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Doprava ZDARMA 

při nákupu od 2 250 Kč

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Novoroční předsevzetí pro motoristy a motoristky? Tady jsou!


Konec starého roku a příchod nového je období, kdy si lidé dávají předsevzetí. Někdo chce zhubnout, jiný přibrat, někdo méně pracovat a více odpočívat, jiný zase naopak přidat v práci či podnikání. My jsme si pro vás připravili několik tipů na předsevzetí speciálně pro motoristy, motoristky, řidiče a řidičky.



1. Pravidelná údržba a opravení poruch

Zná to většina majitelů aut či motocyklů, kteří mají rychlý životní styl. Času není nikdy dost a tak to, co lze odložit, opravdu i počkat musí. Co kdyby to ale letos bylo jinak a konečně byste dopřáli svému miláčkovi údržbu?

Začněte výměnou motorového oleje, pokračujte výměnou oleje v převodovce , doplněním brzdové kapaliny a chladicí kapaliny a nezapomeňte ani na směs do ostřikovačů. Pokud jste ještě dosud nenalili do zásobníku zimní směs, tak letní kapalinu vypusťte a doplňte zimní s protirazovou ochranou. Ještě se vám sejde, uvidíte!

Pokud jste odkládali výměnu nějakého dílu, neotálejte a navštivte co nejdříve servis. Totéž platí i pro autobaterii , aby vás ta stará v zimě nezklamala.

2. Zlepšení jízdních dovedností a řízení

Říká se, že trénink dělá mistra a totéž platí i pro řízení. Člověk se učí prakticky celý život a je jedno, jestli máte za sebou rok řízení nebo milion najetých kilometrů, vždy je co vylepšovat. Proč s tím nezačít právě teď?

Na výběr máte dvě možnosti: navštívit nějaký speciální kurz jízdy nebo si zaplatit kondiční jízdy v autoškole. Nebo, ještě lépe, můžete zkusit obě!

Kondiční jízdy jsou ideální k tomu, abyste si připomněli zapomenuté techniky jízdy, správné držení volantu, správné předjíždění, orientaci na křižovatkách či optimální průjezd zatáčkami. Kurzy jízdních dovedností vás zase mohou naučit zvládat některé specifické situace, například jízdu v dešti, na ledě nebo rychlou jízdu.

3. Dodržování rychlostních limitů i parkování

Pokud jde o rychlou jízdu, jsou situace, kdy může být nezbytná, například pokud jde o zdraví nebo život. Proč však neustále překračovat rychlost?

Náš třetí tip na novoroční předsevzetí je zároveň pro mnohé velký závazek. Čas od času totiž skoro každý překročí rychlost, například na dlouhé rovné silnici, kde má přehled, případně na dálnici. Co kdybyste si ale řekli, že se tomu vyhnete?

Druhým prohřeškem bývá nesprávné parkování. Nezáleží na tom, jestli se neumíte vklidit do jednoho místa, zda z parkovacího místa trčíte nebo zda pravidelně parkujete bez placení s odůvodněním, že je to jen na chvilku, zkuste se zlepšit iv tomto. Dodržování základních pravidel parkování bude prospěšné i pro všechny kolem!

4. Používání pásu a nepoužívání telefonu

Pokud nepoužíváte pás, škodíte tím nejvíce sami sobě, o čemž se přesvědčíte při nehodě. Samozřejmě, nikomu to nepřejeme, ale i toto je věc, která se dá s novým rokem zlepšit. Možná vám to není pohodlné, ale za pokus to určitě stojí!

To, co je však ještě nebezpečnější a za poslední roky stále více rozšířené, je používání mobilního telefonu během jízdy a to i v městském provozu.

Ano, člověk má v dnešní uspěchané době stále více pocit, že na všechno musí reagovat, na všechno musí odpovědět a všechno musí stihnout ještě v ten moment, než k tomu přijde podnět. Řízení je však činnost, která vyžaduje plnou koncentraci a správné používání telefonu je něco, co vám ji bere. Takže? Takže se toho během jízdy vzdejte!

5. Úspornější, ekologičtější a plánovaná jízda

Přiznejte si to, kolikrát jste si řekli, že do cíle „nějak“ přijedete nebo jste chtěli udělat dojem na křižovatce a tak jste pořádně „túrovali“ motor?

Ano, dnes se mnoho motoristů z ekologických norem vysmívá nebo v nich vidí něco, co tam ani není. Ale jezdit úsporněji, plánovaně a ekologicky je něco, co není jen otázkou volby, ale stále více je to i nutnost. Další novoroční závazek by proto mohl být právě o jízdě šetrnější k životnímu prostředí.

Jak na to? Stačí dodržovat několik pravidel: předem plánovat trasu tak, aby byla co nejkratší, jezdit plynule bez prudkých brzdění a přidávání, používat systém Start-Stop či nenechávat v zimě vozidlo nastartované a použít raději rozmrazovače.

6. Pomoc jinému řidiči na cestě s poruchou

Něco, co se dnes už příliš nenosí, případně je to io pohodlí či v některých případech o strachu. Řeč je o zastavení a pomoci někomu jinému na cestě. Nemusí přitom jít pouze o dopravní nehodu, kde vám zastavit přikazuje i zákon.

Samozřejmě, nenabádáme vás k tomu, abyste zastavovali každému stopaři či stopařce, které uvidíte na cestě. Pokud jde ale o pomoc, je to něco jiného.

Pokud tedy uvidíte někoho, komu se pokazilo auto, má problém nastartovat, dostal defekt nebo potřebuje potlačit při rozběhu na sněhu či ledě, zkuste zastavit a pomoci. Neubude z vás, uděláte dobrý skutek a možná se vám to v budoucnosti vrátí. Na toto vše je třeba být připraveni, například mít s sebou i startovací kabely .

7. Důkladné vyčištění, umytí a ošetření auta

Poslední závazek, který byste si mohli v novém roce dát, se netýká pouze údržby a oprav auta, ale i jeho umytí, vyčištění a důkladného ošetření.

Začít je třeba s karoserií a jejím důkladným umytím, ideální na ruční automyčce. Začněte podvozkem, který si zaslouží vyčištění od solí, pokračujte pneumatikami a disky a pokud jde o karoserii, nezapomeňte na vosk, který ji ochrání před nepříznivými vlivy počasí. Pozornost věnujte i umytí vnitřní části dveří.

Přejděte na interiér, kde začněte tepováním sedaček. V případě kožených je nejprve vyčistěte a poté ošetřete speciální autokosmetikou . Potom vyčistěte koberce, vysajte podlahu a ošetřete plasty. Uvidíte, vaše auto vám poděkuje!

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Doprava ZDARMA  při nákupu od 2 250 Kč
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku